П`ятниця, 26.04.2024, 01:14
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 56
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Фошківський навчально-виховний комплекс


21:53
Тиждень української писемності та мови

   

Ой, яка чудова – українська мова!
Не загинула вона у течії віків.
Мова солов’їна, мова колискова
Рідного народу і моїх батьків

 

Тиждень української писемності та мови

 

 

З колисковою материнською піснею, тихою казкою, доброю ласкою. Світ – мов казка. І пізнаємо ми його за допомогою слова. Словесність – початок усіх наук. Вона джерело, звідки починається струмок, який ширшає, набирає сили і розливається могутньою рікою.

Уже традиційно у перші тижні листопада в Фошківському НВК І ступеня проходить Тиждень української мови, приурочений до Дня української писемності та мови, який всі українці світу відзначають 9 листопада. З 4 по 8 листопада в школі відбулись найрізноманітніші заходи з нагоди Дня писемності. Це і конкурси, й виставки, і змагання, а також цікаві уроки про скарби рідного слова, тематична лінійка, перегляд відеоматеріалів, розгадування мовознавчих загадок тощо. Учні мали змогу поринути у багатющий світ краси української мови, вшанувати пам'ять про видатних діячів нашого народу, завдяки яким вона сьогодні у нас є

Метою всіх проведених заходів було:

· донести до учнів красу і багатство української мови;

· спонукати учнів до творчої праці;

· розвивати мовленнєві здібності учнів;

· збагачувати словниковий запас;

· виховувати повагу до рідного слова.

Тиждень української писемності та мови відкрився урочистою лінійкою, на якій вчитель Ковбіш Д.Ю. ознайомила усіх присутніх з основними заходами, оголосила конкурсні програми, а також розповіла про значення рідної мови в житті людини.

У вівторок учні 1-4 класів взяли участь в інформаційних рубриках «З історії виникнення писемності», «Чи знаєте ви,що…». Також цього дня з учнями 2-4 класів було проведено вікторину "Як добре ви знаєте українську мову

В середу, 6 листопада учні мали змогу переглянути відео « Цікаві факти про мову». Цього дня були проведені музичні перерви під час яких учні слухали сучасні пісні на слова Тараса Шевченка, Лесі Українки,Ліни Костенко, тощо. Також відбулася виставка малюнків «Мова барвінкова…»

В четвер учні складали прислів’я та приказки про мову, які згодом зачитували. Також розгадували мовознавчі загадки. Цього дня учні 3 класу відвідали бібліотеку. В бібліотеці відкрилася виставка « Слово про слово », що підготувала бібліотекар Яновська В.М. Це усний журнал з п’яти сторінок: «Від кирилиці до Кобзаря», «Українська мова серед інших слов’янських мов», «Ну що б, здавалося, слова…» та багато іншого та цікавого для учнів. Слухаючи матеріал виставки, діти дізналися про витоки нашої мови, її місце серед слов’янських мов, почули щирі слова любові й вдячності до неї. Зацікавила учнів розповідь про те, що на території України склалася така ситуація: книги друкували церковнослов’янською мовою, а народ говорив живою співучою розмовною. Серед тих, хто першим став писати живою мовою, був Т. Шевченко. Саме Т. Шевченко звів величну будівлю української мови, звів своєю дивовижною книгою, ім’я їй « Кобзар ».

Ось і настав останній день тижня – п’ятниця. 8 листопада учні 2-4 класів школи стали учасниками І етапу Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика. Усі школярі поставилися з відповідальністю до виконання завдань.

Тиждень завершився підведенням підсумків усіх конкурсних заходів та нагородження переможців та всіх активних учасників тижня. Тиждень писемності у початковій школі ще раз переконує у тому, що українська мова, мов кринична вода, яку черпаємо, а їй немає ні кінця, ні краю. Будемо й надалі пізнавати її глибинні джерела!

                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 288 | Додав: foshkynwk | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]